Instruktøruddannelse dragt

Håndarbejde med tradition

Instruktøruddannelse dragt

Praktisk og teoretisk uddannelse i danske folkedragter

Uddannelsen giver en kompetent indføring i de danske folkedragter samt kulturarven indenfor tekstilformidling. Instruktøruddannelse dragt henvender sig til alle tekstil- og dragtinteresserede i Norden.

Uddannelsen er baseret på hold efter det antal år, man har deltaget. Det vil sige, at første gang du deltager vil du starte på hold 1. Herefter skal holdene tages i rækkefølge. Ved afslutning efter hold 6 har du gennemgået de grundlæggende teknikker, som vi finder brugt på danske folkedragter inden for tilskæring, sy teknik og broderi. Du får desuden gennem foredrag og studier af landlige klædedragter fra ca. 1750 til 1860 viden om til den kulturhistoriske baggrund i den periode, hvor dragterne blev brugt.

I dagtimerne følger du dit hold, men om aftenen er der fællestimer, hvor der vil være et varieret program, hvor du kan få stillet din nysgerrighed inden for folkedragter eller blot få mere viden inden for særlige emner. Når du har gennemført denne uddannelse har du mulighed for, at fordybe dig endnu mere i dragtsyningsyningsteknikker og historier ved at tage efteruddannelsen

Fagene på de enkelte hold

Hold 1:
Syning af forskellige stingtyper, almen dragtlære, syning af særk, syning af slidsebunde, pynt på særke og skjorter, tamburering, syning af knæbukser og strikning af strømper og nattrøjer.

Hold 2:
Tilskæring af bukser, stil og snit, syning af rynket skørt, syning af huer, syning af skulderstykker og håndlinninger, syning af hvide knapper og knaphuller, virkning af bånd og syning af taskelomme.

Hold 3:
Syning af bul, syning af sløjfer, påtegning af broderi, tylstrækning, syning af lægget skørt, stil og materiale, tilskæring af veste, hue- og tørklædebroderi og materialelære.

Hold 4:
Tilskæring af snøreliv/bul, syning af vest, undervisningslære, båndvævning, syning af floss og syning af knaphuller til veste og kofter.

Hold 5:
Genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling), pibning, hulsømme og tællesyning, syning af kvindetrøje, brug og tilpasning af broderimønstre og tilskæring af tøj med ærmer.

Hold 6:
Syning af detaljer på mandstrøje/kofte, syning af skindbukser og skindbroderi, stil og materiale, kniplingssyning på tyl, frynser til sjaler og genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling)

Der vil også være mulighed for at deltage på hold 7. Dette hold er tiltænkt tidligere deltagere, som efter afslutningen på hold 6, synes de lige mangler noget, eller gerne vil have opfrisket nogle fag. Der er for disse deltagere mulighed for selv at stykke deres timeplan sammen. Det kræver blot, at man meddeler, hvilke fag man ønsker at deltage på.

Fællestimerne om aftenen kan omfatte:

• Fremvisning af dragter
• Udstilling af originale dragtdele,
• Introduktion til brug af værktøjer i dragtarbejde
• Foredrag i relation til uddannelsens faglige indhold.

Praktiske oplysninger

Kursusleder:
Inge Sølling, Bjerggården 18, 3.th., 2635 Ishøj Tlf.: 2763 1929
E-mail: psolling@outlook.dk

Kursussted:
Nørgaards Højskole, Vestre Ringvej 9, 8850 Bjerringbro

Ankomst:  Lørdag den 11. september kl. 15.00
Afrejse: Fredag den 17. september kl. 9.30

Indkvartering:

Dobbeltværelse med opredning og fællesbad:              intet tillæg

Dobbeltværelse med eget bad:                                      tillæg kr. 400 (dvs. 200 kr. pr. person)

Enkeltværelse med fællesbad:                                       tillæg kr. 400

Enkeltværelse med eget bad:                                         tillæg kr. 600

Der er kun et begrænset antal enkeltværelser til rådighed, hvorfor tildeling af disse vil ske i den rækkefølge tilmeldingerne indkommer.

Priser: 

Kursuspris:                                                                     8.500 kr.

FD tilskud:                                                                      3.090 kr.

Din medlemspris:                                                          5.410 kr.

Prisen er inklusiv. Kursusmaterialer

Søg tilskud (for unge under 30 år) 

Læs mere om uddannelsen 

www.folkedragt.dk

Tilmeldingsfrist senest den 31. juli 2021.

Billeder fra instruktøruddannelse dragt

Instruktøruddannelse dragt
Instruktøruddannelse dragt